Boldog Belgium, boldog Hollandia

 Belgium október 1-ével megszünteti a maszkviselési kötelezettséget. Több hírforrás ezt úgy kommunikálja, hogy a külterületi maszkviselésre vonatkozik csak a könnyítés. Kifejezetten senki nem tájékoztat, mi a helyzet a tömegközlekedési eszközökkel.
Az alábbi híradás viszont arra utal, hogy ott sem lesz kötelező a maszkviselés. Ha ugyanis a kormány ajánlja azt, akkor logikus, hogy megszüntette a kötelezettséget.

In Belgien steigen die Corona-Neuinfektionen stetig an. Trotzdem werden in dem Land die geltenden Maßnahmen gelockert. Ministerpräsidentin Sophie Wilmès gab am Donnerstag nach einer Sitzung des nationalen Sicherheitsrats bekannt, dass die Maskenpflicht auf öffentlichen Plätzen gelockert wird. Ab dem 1. Oktober ist der Mund-Nasen-Schutz im Freien nicht mehr überall vorgeschrieben. Es wird jedoch weiterhin empfohlen, an Plätzen mit großem Menschenaufkommen oder engen Plätzen sowie in Bussen, Bahnen, Läden oder Kinos eine Maske zu tragen.Belgiumot valószínűleg a holland példa inspirálja, amely szintén megszüntette az országos kötelezettséget, bár regionális szinten előfordulhatnak szigorúbb korlátozások.
Evvel egyidejűleg Tamara van Ark, holland egészségügyi miniszter asszony határozottan kijelentette, nincs orvosi bizonyíték az általános maszkhordási kötelezettség hatására. “Ezért nemzeti szinten nem tesszük azt kötelezővé.”

A hivatásos huhogók persze megpróbálják a belga helyzetet is túldramatizálni,
100.000 lakosra 139 új fertőzés 2 héten belül! – szörrnyülködik a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ami alapján csak azt nem tudja az ember, az újságírók olvasóikat nézik hülyének, vagy maguk kaptak koronapánik-betegséget. 139 fertőzött: ez azt jelenti, két hét alatt találtak 100 ezer emberből 139 tesztpozitív személyt a már közismerten hamis és fölsrófolt érzékenységű PCR-tesztekkel. Ezeknek 80-90 %-a tünetmentes vagy enyhén náthás volt, fertőzőképességük pedig olyan alacsony, hogy mélyen hallgat róla a statisztika. És hogy el ne felejtsük: Az egészségügy a német RKI-t kivéve valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem hajlandó a koronavíruson kívül egyéb – ugyanolyan veszélyes és fertőzőképes – vírusokra rávizsgálni. Vagy ha rávizsgál, mélyen hallgat az eredményekről. Esetleg kiderülene, hogy a korona mellett kimutathatók a következő vírusok is:
influenza A(H3N2), A(H1N1)pdm09, B,
RS-vírusok
hMP-vírusok
PIV (1 – 4) vírusok
rhinovírusok.
Ha a belgiumi adatokat a teljes lakosságra vetítve 100-zal fölszorozzuk, azt kapjuk, hogy Belgiumban talán ha 1500-2000 influenzaszerű tüneteket felmutató személyt találtak az elmúlt 2 hétben. Hogy ezek közül hánynál volt a betegség lefolyása enyhe, súlyosabb, hányan kerültek kórházba, azt ugyancsak szégyellik az illetékesek az orrunkra kötni.
Ugyancsak lerövidítette a belga kormány a karantén idejét, amivel közérthető módon véleményt mondott az ún. tudósok vonatkozó megállapításairól.
Emlékeztetőül:
Nincs maszkhordási kötelezettség

Dániában
Svédországban
Finnországban
Norvégiában
Hollandiában
Belorusziában
Lettországban
Észtországban
Japánban
Tajvanon
Koreában.
Utóbbi 3 országban az emberek egy részénél tradíció a maszkhordás.
Egyébként nincs mérhető haszna.

2020. szeptember
Fordította és kommentálja:
Király József

Print Friendly, PDF & Email
Updated: 2021.09.13. — 14:59

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük