USA: Újabb milliárdok vakcinafejlesztésre

Szerző: Michael Nevradakis, Ph.D.

Az amerikai kormány 5 milliárd dollárt fordít egy olyan programra, amelynek célja az új koronavírus elleni vakcinák és terápiás szerek kifejlesztésének felgyorsítása – jelentették be a Fehér Ház tisztviselői a Washington Postnak adott interjúban.

A “Project NextGen” elnevezésű új kezdeményezés a Trump-kormányzat “Operation Warp Speed” elnevezésű, 2020 márciusában a COVID-19 vakcinák kifejlesztésének felgyorsítására indított projekt utódjaként szolgál majd.

Az Operation Warp Speedhez hasonlóan a Project NextGen – a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a Rockefeller Alapítvány finanszírozásával – a köz- és magánszféra partnerségeit fogja ösztönözni.

A Reuters szerint a projektet az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumából (HHS) irányítják majd, amely a különböző kormányzati ügynökségek és a magánszektor szereplői között koordinál, és a fejlesztés “minden fázisára kiterjed a laboratóriumi kutatástól a klinikai vizsgálatokon át a szállításig”.

“Tudósok, közegészségügyi szakértők és politikusok sürgették a kezdeményezést, arra figyelmeztetve, hogy a meglévő terápiák folyamatosan veszítenek hatékonyságukból, és újakra van szükség” – jelentette az újság.

Az új kezdeményezés alapja az új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésére vonatkozó “ütemterv”, amelyet a Minnesotai Egyetem dolgozott ki, és amelyet a Biden-kormányzat egy korábbi tisztviselője vezetett.

Menetrend a koronavírus elleni “jobb” vakcinák felé

Az Operation Warp Speed a USA Today szerint mintegy 30 milliárd dollárt fektetett be a COVID-19 vakcinák kifejlesztésébe, gyártásába és forgalmazásába, és hat gyógyszergyártó egyenként több mint 1 milliárd dollárt kapott, valamint “garantált piacot” ígértek, ha sikeresen kifejlesztik a vakcinát.

A NextGen projekt eredetileg a “Project COVID Shield” nevet kapta volna, miután egyes republikánus törvényhozók egy “Operation Warp Speed 2.0” elindítását szorgalmazták a Trump-kormányzat örökségére építve.

Azonban “a Fehér Ház tisztviselői el akartak határolódni a Trump-féle erőfeszítésektől, valamint a COVID-központú megközelítéstől, amikor az ország nagy része már túllépett a világjárványon” – jelentette a lap, két névtelenül nyilatkozó Biden-kormányzati tisztviselőt idézve.

Az új kezdeményezés emellett “szerényebb” lesz, és “nyitottabb küldetéssel” rendelkezik majd, ellentétben a Warp Speed művelettel, amely kizárólag a COVID-19-re összpontosított.

A USA Today szerint a kezdeti 5 milliárd dolláros finanszírozást “az eredetileg becsültnél kevesebbe kerülő szerződésekből megtakarított pénzből fogják finanszírozni”.

Ashish Jha, a Fehér Ház koronavírus koordinátora szerint az új kezdeményezésnek három fő célja van: hosszabb élettartamú vakcinák létrehozása, az orron át felszívható vakcinák fejlesztésének felgyorsítása ,és a “szélesebb körű” univerzális koronavírus vakcinák létrehozására irányuló erőfeszítések megerősítése.

A projekt a tartósabb monoklonális antitestek finanszírozását is magában foglalja.

Jha szerint a “Project NextGen” elnevezésnek több értelme van, mivel ez “egy másik idő”, “más célokkal”. Az új név “sokkal pontosabban kifejezi, hogy mit is próbálunk elérni” – mondta.

Michael Osterholm, Ph.D., M.P.H., a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegség Kutató és Politikai Központjának (CIDRAP) igazgatója segít az erőfeszítések koordinálásában.

Februárban a CIDRAP kidolgozott egy “menetrendet” a “jobb” koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésére. Ez az “útiterv” szolgál a NextGen projekt alapjául.

Osterholm tagja volt a COVID-19 tanácsadó testületnek, amelyet az akkor megválasztott elnök, Joe Biden csapata hívott össze.

Jha elmondta: “Nagyon világos volt számunkra, hogy a piac ezen a téren nagyon lassan mozog. A kormányzat, a közigazgatás sokat tehet azért, hogy felgyorsítsa ezeket az eszközöket … az amerikai nép számára”.

Korábban, a Fehér Házban 2022 júliusában tartott koronavírus elleni vakcina-csúcstalálkozón Jha így nyilatkozott:

“Olyan vakcinákra van szükségünk, amelyek tartósabbak. Olyan oltóanyagokra, amelyek szélesebb körű és hosszabb ideig tartó védelmet nyújtanak. Olyan oltóanyagokra, amelyek több variáns ellen is hatékonyak. Olyan oltóanyagokra, amelyek képesek megbirkózni azzal, amit a természet elénk tár.”

Osterholm a meglévő COVID-19 vakcinákat “nagyon jónak”, de “nem nagyszerűnek” jellemezte.

“Jelentős mennyiségű munka vár még ránk, hogy ezeket a jó oltóanyagokat felhasználva remélhetőleg jobb oltóanyagokat kapjunk” – mondta Osterholm.

Osterholm megjegyezte, hogy a SARS-CoV-2 a harmadik új koronavírus, amely az elmúlt két évtizedben megjelent – a másik kettő a közel-keleti légúti szindróma (MERS) és a súlyos akut légúti szindróma (SARS) volt. Osterholm szerint “nagyszerű” lenne felkészülni egy negyedik új koronavírusra, ha és amennyiben az megjelenik.

A Reuters idézte a HHS egy meg nem nevezett szóvivőjét, aki kijelentette:

“Igaz ugyan, hogy vakcináink nagyon hatékonyak a súlyos megbetegedések és halálesetek megelőzésében, a fertőzések és a terjedés csökkentésére idővel már kevésbé képesek. Az új variánsok és a védettség idővel történő elvesztése az elkövetkező években is kihívást jelenthet egészségügyi rendszereink számára.

“A NextGen projekt felgyorsítja és ésszerűsíti a vakcinák és kezelések következő generációjának gyors fejlesztését a köz- és magánszféra együttműködésén keresztül. A legalább 5 milliárd dolláros befektetés segít katalizálni a tudományos fejlődést olyan területeken, amelyek nagy közegészségügyi előnyökkel járnak az amerikai nép számára, azzal a céllal, hogy biztonságos és hatékony eszközöket fejlesszenek ki az amerikai nép számára.”

A Post ugyanakkor megjegyezte, hogy bár az új koronavírusok kitörése az elmúlt évtizedekben “aggodalmat keltett a jövőbeli egészségügyi válságok lehetősége miatt”, évekbe telhet egy univerzális koronavírus elleni vakcina kifejlesztése, megjegyezve, hogy az influenza esetében az évtizedes erőfeszítések ellenére sem jártak sikerrel az ilyen jellegű erőfeszítések.

A USA Todaynek nyilatkozva Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház Vakcina Oktatási Központjának igazgatója szkeptikusan nyilatkozott a Project NextGen céljaival kapcsolatban, megjegyezve, hogy az influenza- és HIV-vakcinák kifejlesztésére irányuló hasonló erőfeszítések már több mint 40 éve folynak, eredménytelenül.

Offit elmondta, hogy az orrba adott vakcinák hatékonysága továbbra sem egyértelmű, mivel azok egyelőre a klinikai kísérleti szakaszban vannak. Dr. John Moore, a New York-i Weill Cornell Medical College immunológusa hasonló véleményt fogalmazott meg, mondván, hogy “komolyan naiv dolog azt hinni, hogy könnyű lesz orron át beadható vakcinát készíteni”.

Hozzátette, hogy a meglévő, általa csodálatosnak nevezett COVID-19 vakcinák javításának hangsúlyozása valószínűleg aláásná a közvélemény bizalmát ezekben a vakcinákban.

Moore a USA Today-nek azt mondta, hogy “egy ilyen kezdeményezésre nagy szükség van, és sokkal korábban kellett volna elindítani”, hozzátéve, hogy “bárki, aki jártas a vakcinafejlesztésben, tudja, hogy a gyakorlati termékké való átültetés sokkal nehezebb és drágább folyamat”, mint egy alapvakcina létrehozása.

“Sok, a korai szakaszban jónak tűnő tervezet kútba esik, mert nem lehet hatékonyan előállítani az emberi vizsgálatokhoz szükséges körülmények között” – mondta Moore.

Jha szerint azonban az új projekt és a koronavírus elleni vakcinák új generációjába való befektetés “nagyon nagy előnyökkel jár majd más légúti kórokozókra nézve, amelyekkel állandóan foglalkozunk, mint például az influenza és az RSV”.

Gates, és Rockefeller Alapítványok a NextGen projekt mögött

Február 21-én a CIDRAP közzétette “a jobb koronavírus elleni vakcinák fejlesztésének ütemtervét” – a Gates és a Rockefeller Alapítványok 1 millió dolláros támogatásával, “a jobb vakcinák keresésének beindítása [és] széles körű védelmet nyújtó vakcinák kifejlesztése érdekében”.

A projekt leírása szerint a finanszírozást arra használták fel, hogy “egy 50 tudósból álló nemzetközi együttműködést állítsanak össze, akik feltérképezték az új vakcinák megvalósítására irányuló stratégiát”.

Osterholm akkoriban kijelentette: “Ha megvárjuk a következő eseményt, mielőtt cselekszünk, akkor már túl késő lesz”.

Dr. Bruce Gellin, a Rockefeller Alapítvány globális közegészségügyi stratégiáért felelős vezetője szerint “sürgősen” meg kell tenni a következő lépéseket, és a Warp Speed hadműveletnek “megfelelő” lépést sürgetett.

A CIDRAP szerint Gellin “számos szövetségi oltóanyag-kezdeményezést vezetett, és olyan csoportok technikai tanácsadója volt, mint a Gavi, a Vaccine Alliance, a COVAX és az Egészségügyi Világszervezet”.

A Gates Alapítvány partnere a Gavi, The Vaccine Alliance, amely viszont szorosan együttműködik az ID2020 Szövetséggel, amely a digitális személyazonosítás fejlesztését támogatta. A Microsoft alapító tagja az ID2020 Alliance-nek, akárcsak a Gavi, a BMGF, a Világbank, az Accenture és a Rockefeller Alapítvány.

A CIDRAP 2022 áprilisában kapta meg az 1 millió dolláros támogatást, és 2022 októberére kidolgozta “útitervének” tervezetét. Osterholm szerint ez egy hasonló “útiterv-stratégiára” támaszkodik, amelyet a CIDRAP korábbi projekteknél alkalmazott, többek között a szezonális influenza elleni vakcinák fejlesztésére és az influenza elleni univerzális vakcina kifejlesztésére.

Az új “útiterv” esetében ezek az erőfeszítések egy 92 oldalas jelentésben és a hozzá tartozó összefoglalóban csúcsosodtak ki, amelyet a Vaccine folyóiratban tettek közzé. A projekt öt fő területre oszlik: virológia, immunológia, vakcinológia, az oltóanyag-kutatás állati és humán modelljei, valamint politika és finanszírozás.

A Vaccine folyóirat ugyanebben a számában megjelent kísérő kommentárban Dr. Margaret Hamburg, az FDA volt biztosa, aki az InterAcademy Partnership társelnöke, és Dr. Greg Poland, a Mayo Clinic oltóanyag-kutató csoportjának igazgatója elmondta, hogy a COVID-19 vakcinák hatékonyan megelőzték a súlyos betegségeket.

Hamburg részt vett a Nuclear Threat Initiative (NTI) 2021. márciusi majomhimlő-járvány szimulációjában, amely egy figyelemre méltóan előrelátó “fiktív”, 2022. májusi majomhimlő-járvány kitörésén alapult. Hamburg asszony a Nature Conservancy igazgatósági tagja és az NTI globális biológiai politikáért és programokért felelős alelnöke, valamint tagja a Gavi igazgatótanácsának.

Hamburg és Poland szerint azonban a jelenlegi vakcinákkal kapcsolatban vannak problémák, többek között a “figyelemre méltó reaktogenitás” bizonyos egyéneknél, a védelem rövid időtartama, valamint a technikai követelmények, amelyek megnehezítik tárolásukat és beadásukat távoli helyeken és alacsony erőforrásokkal rendelkező területeken.

Elmondták, hogy a következő generációs vakcinák további előnyöket kínálhatnak, mint például “az új beadási módszerek – transzdermális tapaszok, orális vagy intranazális vakcinák -, amelyek könnyen terjeszthetők és alkalmazhatók, serkentik a nyálkahártya immunitást, és potenciálisan blokkolják a fertőzés átadását”, hozzátéve, hogy ez jobb, mint a jelenlegi stratégia, amely az új variánsok “hajszolására” és az erősítők kifejlesztésére irányul.

Hamburg és Poland szerint egy univerzális koronavírust könnyű lenne készleten tartani, de az ilyen vakcina kifejlesztéséhez vezető út “többszintű megközelítéssel” történhetne, kezdve egy “variánsbiztos” COVID-19 vakcina létrehozásával, majd olyan vakcinák kifejlesztésével, amelyek szélesebb körű védelmet nyújtanak a különböző koronavíruscsaládok ellen.

A CIDRAP tagjai februárban kijelentették, hogy az “ütemtervükben” meghatározott kezdeményezések finanszírozása kihívást jelent majd, mivel “a nagyszabású vakcinaberuházások támogatása egyre csökken, most, hogy a COVID-19 világjárvány vészhelyzeti fázisa nagyrészt már elmúlt”.

A NextGen projektre előirányzott szövetségi finanszírozás azonban úgy tűnik, hogy megoldja ezt a problémát.

A CIDRAP-csoport által azonosított további kihívások közé tartozott a “vállalati ösztönzők hiánya, a széles körű védelmet nyújtó vakcina iránti lakossági kereslet bizonytalansága, valamint a vakcinagyártási kapacitás bővítésének megvalósíthatósága”.

Gellin azonban a Minnesotai Egyetem február 21-i sajtóközleményében azt mondta, hogy: “Újra és újra bebizonyosodott, hogy a tudományba való befektetés megoldást hoz. A COVID-19 világjárvány mozgósította a kutatóközösséget, és hatékonyan és széles körű együttműködések révén előmozdította a vakcina K+F-et”, lényegében a NextGen projekt előzetese.

Április 20-án a CIDRAP egyórás, a nyilvánosság számára is nyitott “tudományos webináriumot” tart, amelyen bemutatja “útitervét”.

A republikánus törvényhozók és Fauci a “Warp Speed 2.0”-t sürgetik

A politikai huzavona késleltette a NextGen projekt finanszírozását a Post szerint, amely arról számolt be, hogy a republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy a korábbi COVID-19 támogatási csomagokból megmaradt pénzeszközöket használják fel.

Végül a HHS “a koronavírus-tesztelésre és más prioritásokra szánt pénzeszközöket” az új kezdeményezésbe csoportosította át.

Dr. Anthony Fauci egyike volt azoknak, akik “hónapokig nyomást gyakoroltak a Kongresszusra, hogy a következő generációs vakcinák és kezelések kifejlesztésére felhasználható dollármilliárdokat szerezzenek” – jelentette a Post, hozzátéve, hogy ezek az érvek “inkább hatástalanok maradtak” a republikánus ellenállás miatt.

A Post szerint azonban “azok közül a republikánusok közül, akik tavaly blokkolták a Fehér Ház koronavírus-finanszírozási kérelmeit, néhányan azt mondták, hogy “Warp Speed 2.0″-t szeretnének, hogy haladjanak a korszerűsített vakcinákkal és kezelésekkel, amelyek jobban felvennék a harcot a vírus ellen”.

2022 augusztusában dr. Richard Burr (R-N.C.) és James Inhofe (R-Okla.) korábbi szenátorok levelet írtak Biden elnöknek, amelyben kijelentették: “A Warp Speed hadművelet a legsikeresebb közegészségügyi program volt a himlő óta. Életek millióit mentette meg, és a lehető leghamarabb fel kellene támasztani”.

Dawn O’Connell, a HHS felkészültségért és reagálásért felelős helyettes államtitkára a Postnak elmondta, hogy a Biden-kormányzat levonta a Warp Speed művelet tanulságait, többek között azt, hogyan lehet felgyorsítani a vakcinák fejlesztését, és hogy ezeket a tanulságokat a NextGen projektben is alkalmazni fogják.

“Sokat tanultunk ez alatt a három év alatt” – mondta O’Connell. Hozzátette, hogy a NextGen-projekthez kapcsolódó laboratóriumi munka egy része már megkezdődött, és a kormányzat erőfeszítéseket tett a magánszektorbeli potenciális partnerek felkutatására.

“Elkezdtük felmérni a kinti helyzetet – felmérni, hogy milyen vakcinajelöltek állnak rendelkezésre, milyen izgalmas technológiák vannak” – mondta.

A Post szerint O’Connell és csapata tájékoztatta a monoklonális antitestek fejlesztésén dolgozó cégeket, hogy a kormány hamarosan újabb beruházásokat eszközölhet a technológiába.

Jha azonban nem volt hajlandó menetrendet meghatározni arra vonatkozóan, hogy a NextGen projekt égisze alatt kifejlesztett új termékek mikor válnak elérhetővé a nyilvánosság számára – számolt be a Post.

“Az időzítés tényleg attól függ, hogy milyen gyorsan folytatódik a tudományos fejlődés, és milyen gyorsan tudjuk tanulmányozni és mérni ezeknek a termékeknek a hatékonyságát és biztonságosságát” – mondta Jha.

A NextGen projekt szintén még mindig vezető nélkül van, a Fehér Ház “még mindig mérlegeli a jelölteket” a Post szerint, amely megjegyezte, hogy a folyamatot lassítja “a demokraták azon törekvése, hogy elkerüljék az összeférhetetlenség kérdéseit, amelyek a Warp Speed műveletet kísérték, miután Trump tisztviselői Moncef Slaouit, egy jelentős részvénytulajdonnal rendelkező gyógyszeripari vezetőt választottak a program vezetésére”.

Közzétevő kommentárja: Bár itt van a bizonyíték, hogy nem az oltóanyagokat fejlesztik ki a vírusok ellen, hanem az oltóanyagokhoz keresnek vírusokat, és mindehhez az adófizetőt fejik meg, sajnos borítékoljuk: Amikor eljön az ideje, a sajtó megint meghülyíti az embereket az új, eddiginél félelmetesebb járvány rémképével, de egyúttal – hála a jóságos Gates és Rockefeller alapítványoknak, evvel egyidejűleg prezentálják az új, az eddiginél sokkal biztonságosabb és sokkal hatékonyabb vakcinákat. Nem lehet azt mondani, hogy az érintetteknek a pénz volna a fontos elsősorban. Hiszen a kovidhisztéria alatt olyan pénzeket zsebeltek be, amelyre még nem volt példa a világtörténelemben. Sokkal inkább az tűnik célnak, hogy a nyugati világot tovább vigyék az adósságspirálba, a gazdaságpusztításba, és az emberek meggyilkolásába a vakcináknak nevezett mérgekkel. Genocídium.

2023. április
A Defender cikke alapján közzéteszi:
Király József

 

Print Friendly, PDF & Email
Updated: 2023.05.17. — 08:37

1 Comment

Add a Comment
  1. Elképesztő cinizmusra vall és vastag bőrre ez már megint, nem is tudom, lassan már nevetek (kínomban) hogy ezek mennyire de mennyire hülyének nézik az embereket. Akik meg ezt is be fogják venni azok meg is érdemlik, azokon nem lehet sajnos segíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük