Német orvosok – versus magyar orvosok

Rákosi Mátyás 1949:
“Az egyszerű nép, a munkások követelik Rajk Lászlónak és bűntársainak a legszigorúbb megbüntetését.”

 

 

 

 

Szigorító intézkedések meghozatalát javasolja a Magyar Orvosi Kamara, amely konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat mind a koronavírus-járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy megújításában, fejlesztő átalakításában – írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében 2020.10.27-én.

Pontosan ugyanazon a napon több német orvosi szervezet élesen bírálta a német szövetségi kormány és a tartományi kormányok koronahelyzettel kapcsolatos politikáját. [A német föderális rendszerből kifolyólag vannak kérdések az egészségügyben is, amelyeket állami szinten, míg másokat tartományi szinten szabályoznak.] Evvel kapcsolatos nyilatkozatukat eljuttatták érintett politikai döntéshozókhoz és több sajtótermékhez. A nyilatkozatot a német háziorvosok, szakorvosok, általános orvosok, labororvosok, fogorvosok és a betegbiztosítókkal szerződéses viszonyban lévő orvosok szakmai képviseleti szervei írták alá, amelyek a német orvosoknak csaknem a felét képviselik.
A dokumentumban az orvosok bírálják, hogy túlságosan nagy figyelmet fordítanak az elmúlt 7 napban az új fertőzések számának alakulására. A szövetségi és tartományi politika ezt a mérőszámot tekinti a legfontosabbnak, hatékonyak-e a védekező intézkedések.
A kritikus orvosok viszont azt mondják, nincs tudományos alapja annak, hogy az esetszámokból kiindulva folytassanak hatékony koronavírus menedzsmentet. Figyelmeztetnek.
“Az esetszámok csökkentése ugyan lehet fontos politikai célkiűzés, de nem minden áron. Már most tapasztaljuk, hogy fontos orvosi beavatkozásokat halasztanak el, súlyos mellékhatásokat tapasztalunk gyermekeknél és fiataloknál, látjuk egyes gazdasági ágazatok teljes leépülését, a kulturális élet beszűkülését és a szociális viszonyok romlását.”
Éles szavakkal bírálják továbbá az elmúlt hetek kapkodását.
“Ennek az lesz a következménye, hogy a lakosság nem lesz partner az intézkedések végrehajtásában. Pedig rá vagyunk utalva együttműködésükre. Enélkül lehetetlen a pandémia elleni küzdelem. Ha az intézkedések ellentmondásosak, logikátlanok, az egyének számára követhetetlenek, avagy a bíróságok helyezik őket hatályon kívül, hiteltelenné válunk. Elveszíthetjük azokat, akik szövetségeseink a pandémia elleni küzdelemben.”

A német orvosok a kormányzathoz és a médiákhoz eljuttatott dokumentumban az orvosi „primum nihil nocere [mindenekelőtt nem ártani]“ elvhez ragaszkodva a következőket javasolják:

  • Az egészségügyi hatóságok szüntessék meg a kapcsolat- és távolságtartás agyonszabályozását, mint a koronavírus elleni harc eszközét
  • a hatóságok a lockdown különböző fokozatainak bevezetésénél mérlegeljék a tényleges esetszámokat az adott régióban
  • A hatóságok a védekezésnél a ténylegesen veszélyeztetett csoportokra helyezzék a hangsúlyt az általános korlátozások helyett, ami azonban nem jelentheti az idősek elzárását
  • A kommunikációban a tiltás helyett inkább az ajánlásokra helyezzék a hangsúlyt.

Szó szerint:
„Valljuk be őszintén: A vírus velünk lesz a következő években. Az oltóanyag csak egy lesz a védekezés eszközei között. Egy vírust csak évtizedeken át tartó oltási kampányokkal lehet kiirtani. [Közzétevő: Evvel nyilván engedményeket tesz az orvosi szövetség a kormányzatnak. Nagyon jól tudják, hogy nincs olyan vírus, amelyet akár évtizedeken át tartó oltási kampányokkal ki lehet irtani.]

Beszéljünk tehát arról, hogyan tudunk úgy együtt élni a vírussal, hogy a legkevésbé korlátozzuk szabadságjogainkat.
Ehhez kölcsönös figyelmesség szükséges, fokozottabban, mint ahogy ezt eddig megéltük. Tiltások helyett ajánlásokat, gyámkodás helyett az egyéni felelősséget szeretnénk előtérbe helyezni. A tiltásoknak és a gyámkodásnak rövid a felezési idejük, és ellentétesek szabad, demokratikus berendezkedésünkkel.“
Az orvosok és tudósok figyelmeztetnek:
“A lakosság hajlandó az értelmes jogszabályokat követni, de amint úgy látják, a rendelkezések öncélúak, megkérdőjelezik azok értelmét. Fennáll annak a veszélye, hogy a kormány elveszíti hitelét.”

Nos, a tudományban nem ismerünk olyat, hogy a 2×2 az egyik országban 4 lenne, a másikban pedig 5.
A német és magyar orvosok ugyanazon a napon kiadott, de egymással 180 fokban szembenálló állásfoglalása a napnál világosabban mutatja: Koronavírus és pandémia immár nem orvosi és nem tudományos kérdés.
Sokkal inkább a pandémia szuggerálásában érdekelt csoportok és a tisztességüket megőrizni kívánó, az orvosi etikához, az orvosi eskühöz hűségesnek maradni akaró, illetve a társadalomért felelősséget érző orvosok eltérő helyzetértékelése csapódik le a két állásfoglalásban. Nem tudjuk továbbá a gyanút elhessegetni: A magyar kormány és a Magyar Orvosi Kamara alkut kötött. “Mi megemeljük fizetéseiteket, ti pedig szolgáltatjátok a muníciót a pánikkeltéshez.” Természetesen ez nem több egy sanda gyanúnál, minden bizonyíték nélkül. De van benne logika. Mindenesetre nem hallottuk a MOK állásfoglalását a koronahelyzet néhány aspektusával kapcsolatban, hogy csak a legkirívóbbakat említsük:

2020. október
Király József

Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

Add a Comment
  1. Hollós András

    Tisztelt Király Úr!
    Köszönöm a németországi kitekintést!
    Nagyon vártam a magyar orvosok,a MOK és az MTA, de a társadalomtudósok megszólalását is, mert szerintem óriási felelősségük van/lenne ezügyben! De úgy tűnik nem sokat változik a helyzet, az “értelmiségünk” most is cserben hagyja népét! Vagy talán mégsem fogja?! Van még remény?
    Tisztelettel és üdvözlettel: Hollós András

  2. Gubán Sándorné

    Tisztelt Király Úr!
    Szívesen olvasnék olyan cikkforditásokat is, melyek japán kutatók eredményeivel foglalkoznak a Covid-19 elleni küzdelemben. Esetleg olyan hírről is szívesen hallanék, hogy Japánban milyen az oltási stratégia? Milyen az emberek oltási kedve? Olyan cikkforditást is szívesen olvasnék, ami netán a molekuláris hidrogén alkalmazásával foglalkozik a járvány közepette. Gondolok itt a hidrogénnel dúsított levegő, vagy a hidrogénes sóoldat infúzios kezelés szerepére a gyógyítás folyamatában.

  3. Gubán Sándorné

    Tisztelt Király Úr!
    Nem rég találtam rá Önokre, azóta gyakran tájékozódom ezen a platformon. (virusinfok.hu) Szívesen olvasnék olyan cikkforditásokat is, melyek japán kutatók eredményeivel foglalkoznak a Covid-19 elleni küzdelemben. Esetleg olyan hírről is szívesen hallanék, hogy Japánban hol tart a járvány, hogy milyen az oltási stratégia? Milyen az emberek oltási kedve? Olyan cikkforditást is szívesen olvasnék, ami netán a molekuláris hidrogén alkalmazásával foglalkozik a járvány közepette. Gondolok itt a hidrogénnel dúsított levegő, vagy a hidrogénes sóoldat infúzios kezelés szerepére a gyógyítás folyamatában.
    Üdvözlettel: Gubán Sándorné

    1. Tisztelt Gubán Sándorné,
      egészen véletlenül van egy drót Japánba, úgyhogy utána érdeklődök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük