Kínában már nincs járvány – de mi van helyette?

Amióta eszemet tudom, mindig Kínában születnek az újabb vírusok, ill. azok mutációi. Már 1968-ban a hongkongi vírustól rettegett az egész világ. A SARS-járvány 2003-ban a kínai Kuantung tartományból indult útjára. A 2012-es, a földiepren keresztül fertőző norovírus hazája a kínai Shandong tartomány. Kínához köthető a 2004-es madárinfluenza járvány, és a SARS-COV-2 járvány zenitjén, 2020 júniusában arról cikkezett a sajtó, hogy Kínában fölütötte fejét egy új típusú, potenciálisan pandémiát okozó sertésinfluenza (G4).Mi a helyzet tehát most, 2021. márciusában ebben a hatalmas, jól megszervezett és jól lezárt országban vírus területen? Jó alkalmat nyújt a helyzet megismerésére, hogy

Hizsnyai Tóth Ildikó, felvidéki műfordító másfél éve él Kínában: a hsziáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén az Európai Nyelvek Intézetének tanára. Vele beszélgetett telefonon a felvidéki Rádió Pátria. Az alábbiakban ebből idézünk.
Hszián egy 12 milliós nagyváros az agglomerizációs övezetet is beleszámítva. A város Kína tizedik legnagyobb övezete. A városban gombamód épülnek a lakótelepek 30 emeletes toronyházakkal. A metróhálózatot 2011-ben kezdték építeni, ma 250 km hosszú. Budapesté 40 km. A várost a közeli 3000 éves régészeti lelet, az agyaghadsereg teszi világhírűvé. Hsziánban él egy jelentős muszlim kisebbség, de ezeknek semmi közük az ujgurokhoz.

Kiépült egy megfigyelő és nyomkövető rendszer

Kínában, kitörésének hazájában a SARS-COV-2 járvány teljesen visszaszorult.

De közben kiépült egy teljes körű megfigyelő és ellenőrző rendszer. Ez a védekezés alfája és omegája. És ez maradni fog.

Kínában nincs se tömeges tesztelés, se vakcinázás. Oltási kampányok nincsenek, az oltás marginális, nem kötelező, és természetesen csak a kínai vakcinát alkalmazzák. Kína a vakcinát elsősorban a külföldi piacra gyártja, és a teszteléseket is külföldön folytatja.

A hőmérőzés mindennapos, és sárga kód esetében a karantén kötelező

Testhőmérséklet mérés egy kínai ellenőrző ponton

A tesztelést és az oltást a folyamatos testhőmérséklet mérés és nyomkövetés helyettesíti. A kínai logika: Ha valaki nem találkozott se fertőzöttel, se olyasvalakivel, aki találkozott fertőzöttel (másodlagos kapcsolat), akkor az illető NEM LEHET fertőzött, hiszen nem találkozott olyan személlyel, aki megfertőzhette volna.

A város tele van ellenőrző kapukkal, ami össze van kötve a mobiltelefon kapcsolódó alkalmazásával. Az átlagos dolgozónak naponta többször kell testhőmérsékletét beírni az alkalmazásba. (Hogy kétszer vagy négyszer, attól függ, hogy az illető dolgozni jár csak, vagy esetleg el akarja hagyni a várost.) Emellett nyilatkoznia kell, volt-e kapcsolata fertőzött személlyel, járt-e olyan területen, ahol fertőzöttek vannak. Ebből a GPS-rendszerrel összekötött alkalmazás – amely figyeli természetesen a többi ember telefonját – megállapítja, hogy a személy fertőzött-e, fertőzhet-e. Ez az emberrel tudtán kívül is előfordulhat, hiszen én nem tudhatok róla, hogy együtt utaztam a buszon egy olyan személlyel, aki szintén nem tudott róla, hogy korábban együtt volt a boltban egy olyan személlyel, aki…
A beküldött jelentések két helyre jutnak el automatikusan: a tartományhoz és az országos szervekhez, illetve egyetemi dolgozók, hallgatók esetében az egyetemhez. Mindehhez hozzájárul még a biometrikus megfigyelő, arcfelismerő rendszer közterületeken. Szép új világ…

Amikor hivatalosan járvány volt Hsziánban, akkor családonként egy ember hetente kétszer egy-egy órára hagyhatta el lakását bevásárlás céljából. A lakótelepek be vannak kerítve, azokat csak ellenőrző pontokon keresztül lehet elhagyni. És ezek regisztrálják a kilépés pontos idejét. A boltba ugyancsak ellenőrző pontokon keresztül lehet belépni. A nyomkövető szoftver mindent rögzít… (Ez egy kicsit az ötvenes évek Budapest belterületi házmester intézményére emlékeztet. Nem csak az volt a funkciója, hogy az este 10 után hazaérkezőket szitkozódva és egy kis borravaló ellenében beengedje, hanem figyelni és jelenteni mindent, ami gyanús. Vidéken pedig létezett a körzeti megbízott, aki nem rendőr, hanem egy megbízható civil volt, szintén jelentési elvárásokkal.)
Az egyetemi campust 2020 tavaszán lezárták, az egyetemi félév végéig nem lehetett elhagyni. De azon belül nem volt kötelező a maszk…
Ne folytassuk. A kínai járványkezelés épp olyan értelmetlen, a célokra alkalmatlan, mint a nyugati, az orrvérzésig történő tesztelésekkel, hamis (fals pozitív) teszteket alkalmazva. Viszont óriási hatalmat ad a rendszer gazdáinak.

Az 1,4 milliárd lakosú Kínában eddig összesen 4500 covid-halottat, és aktuálisan 162 covid-fertőzöttet (enyhe esetet) tartanak nyilván. Hasonlítsuk ezt össze a magyar adatokkal… (Aktív fertőzöttek száma: 176 ezer, covid-halottak száma 18 ezer.) A kínai adatok tükrében gondolom, senki sem fogadja kétkedés nélkül a hazai adatokat. Ami persze nem jelenti azt, hogy meg lennék győződve a kínai adatok helyességéről.

Mi történik akkor, ha nem alkalmazzuk a nyomkövető applikációt?

A nyomkövető alkalmazás használata nem kötelező, de nélküle

  • nem mehetek boltba, üzletbe
  • nem szállhatok fel a tömegközlekedési eszközökre
  • nem mehetek be a hivatalokba
  • nem mehetek be a munkahelyre.

Vagyis afféle elektronikus bilincset raktak egymilliárd kínai lábára. A Hsziánban tartózkodó külföldiek eleve nem hagyhatják el a várost.

Ha az alkalmazás zöldet mutat, akkor megnyílnak előttem az ajtók.

A mindenható hőmérőzés

Az egyetemi vendégszállón ezen felül naponta mérik a testhőmérsékletet. Ha ez megemelkedik, vagy mert a telefonos alkalmazás a kontaktok miatt zöld helyett sárga színt mutat, az illetőnek állami karanténba kell vonulnia 2 hétre. A külföldi vendégoktatók avval a privilégiummal rendelkeznek, hogy a karantént saját szobájukban tölthetik el, de azt el nem hagyhatják. Ételt nem rendelhetnek, látogatót nem fogadhatnak. Élelmet a járványügyi személyzet hoz. Ha eltelt a karantén, és az illető nem mutat fel egyéb tüneteket, vége a karanténnak. (Azaz kicsit kibővült a mozgástér.) A riportalany nem részletezte, mi történik a karantén során, gyógyszeres kezelés vagy csak megfigyelés, hőmérőzés. Ezt hiányoltuk tulajdonképpen egyedül a beszámolóból.

Hsziánban a maszk zárt térben kötelező, szabadban nem. A járvány gyakorlatilag véget ért, erre utalnak az esetszámok és a halálozási adatok. A nyomkövető alkalmazás természetesen marad.

Mi a helyzet a Kínába érkező külföldiekkel?

Ha az ember leszáll a repülőtéren, akkor kezdődik a két hét karantén a már ismert feltételekkel. Karanténszálló, saját költségen. A WHO küldöttsége a közelmúltban 4 hetet vizsgálódott Vuhanban. Ebből két hetet a karanténban töltöttek el a vendégkutatók. Ha a külföldi személy túl van a 2 hét karanténon, akkor elutazhat saját célállomására, pl. a hsziáni egyetemre, ahol újabb két hét, immár házi karantén várja, szintén a már ismertetett módon. Tehát vendégeket nem fogadhat, ételt nem rendelhet. Az ajtó nincs kívülről zárva, de tilos kimenni, és a nyitást az ellenőrző rendszer érzékeli. (A riport nem részletezi, mi történik a karantéban, kap-e a delikvens gyógyszert vagy egyéb terápiát.)

Hizsnyai Tóth Ildikó gyakorlatilag Kína foglya lett, hiszen nem hagyhatja el sem a várost, sem a tartományt. Vannak néha kimenő repülőjáratok, de ezek szinte megfizethetetlenek, 2-3 ezer €-ért tudna Európába repülni. Így marad az internetes kapcsolattartás hozzátartozóival. Sok külföldi vendégoktató 2020 márciusában vagy elmenekült az utolsó pillanatokban, vagy nem tért vissza éves szabadságáról, ott hagyva értékes holmiját. Egy ilyen esetben Hizsnyai Tóth Ildikót kérte meg egy amerikai házaspár, adja föl postán holmijait Amerikába. Nos a postai feladás abból állt, hogy a postán fél napon keresztül tüzetesen átvizsgálták a csomagot, gyakorlatilag újracsomagolták, aminek az lett az eredménye, hogy a zokni mehetett, a telefon, laptop, fényképezőgép, készpénz nem.

Ha valaki tényleg megbetegszik?

A 2020-as fűtési szezon kezdetekor Hizsnyai Tóth Ildikó megbetegedett, bronchitisza következtében fellépett köhögési rohammal fordult orvoshoz. A rendelőben mindenki kódjára volt kíváncsi. Amikor látták, hogy az zöld, mindenki megnyugodott: komoly baj nem lehet. A kínai statisztika 1,4 milliárd emberből 4500 fertőzöttet és 162 halottat tart nyilván.

Miért nem tiltakoztak a kínaiak a maszkviselés és az európainál jóval szigorúbb korlátozások ellen?

Kínában ez elképzelhetetlen. Egyrészt folyamatos az életszínvonal emelkedése. Az ország a középkorból repül a 21. századba, és ez az egyes emberek életszínvonalán is meglátszik. Másrészt a kínaiakban van egy öntudat, nemzeti büszkeség, lojalitás a felsőbbség iránt.

A covid intézkedések ellen tüntetni kb. olyan lenne, mintha a homokviharok ellen tüntetnénk, amelyek minden év márciusában várhatók Hszián körzetében. Ez ellen maszkkal védekeznek, a vírus ellen pedig egy másik maszkkal. Furcsán néznének az emberre, aki tüntetni vagy tiltakozni akarna. A gravitáció és a szárazság ellen sem tüntetünk.

A riport itt meghallgatható.

Hasonló tapasztalatokról számol be Keresztes Zoltán, Vuhanban élő magyar zeneszerző.

Vuhanban a hisztéria ellátási zavarokat okozott 2020 januárjában. Ez vezetett a felelősnek kinevezett helyi vezetők leváltásához Ezután helyreállt az ellátás. 2020. áprilisa után gyakorlatilag vége volt a járványnak, bár a maszkviselés továbbra is kötelező maradt. Második és harmadik hullám ismeretlen Vuhanban.

Közzétevő kommentárja:

Mindkét beszámoló – akaratlanul is – megerősíti: sohasem volt és nincs covid-járvány sem Vuhanban, sem Kína egyéb részén, se bárhol az egész világon.

Dekrétumokkal járványt megszüntetni, ahogyan azt ma Kína teszi, csak ott lehet, ahol azt dekrétumokkal hozták létre. Keresztes Zoltán elárulja, az utcán összeeső emberekről készült videófelvételek, amelyek bejárták a világot, nem voltak jellemzőek Vuhanra, a hisztéria következtében akár 24 órás sorbanállás szenvedő alanyai estek össze.

Ha volna járvány, fütyülne a dedós hsziáni módszerre (lázmérés orrvérzésig az ellenőrző kapuknál). Ez a módszer ugyanis bizonyára sok mindenre képes, de a lappangó covid-fertőzés kiszűrésére nem. Valós járvány napokon belül elterjedt volna Kínában a hőmérős tesztelés ellenére.

Keresztes Zoltán egy szót sem ejt sem ellenőrző rendszerekről, sem azonnali karanténba utalásokról. Az őrzött lakóparkokat ő is említi. Hogy ezt most a belső cenzúra miatt teszi-e, vagy mert nem találkozik velük, nem tudom eldönteni. Elképzelhető, hogy Vuhanban más szabályok érvényesek, mint Hsziánban, és mindkét személy a saját tapasztalatait vetíti ki Kína egészére. Számomra mindenesetre konkrétabbnak, valósághoz hívebbnek tűnt Hizsnyai Tóth Ildikó beszámolója. Ami természetesen semmit nem von le a másik beszámoló értékéből. A két személy homlokegyenest ellentmondóan számol be az oltásokról. Keresztes Zoltán szerint várható az oltások megkezdése, a gyerekeké is. De mivel információit a magyar diplomáciai képviselettől kapja, elképzelhető, hogy a magyar lakosság félretájékoztatása van a hír mögött. Higgyük csak, és ne berzenkedjünk az oltás, és a gyermekek oltása ellen, hiszen Kínában is… Ugyancsak a hazai közönségnek szóló súgást hallok ki abból, hogy Keresztes Zoltán szerint a fegyelmezett kínai magatartásnak köszönhető, hogy 2020. áprilisára vége lett a járványnak Vuhanban. Érdekes, erről annak idején elfelejtettek tájékoztatni, bennünket még mindig az utcán szédelgő és összeeső emberek képeivel rémísztgettek.

Kína a járvány elleni védekezés ürügyén tovább építette, illetve a világ előtt legalizálta futurisztikus orwelli, minden személyre kiterjedő ellenőrző rendszerét.

Ha lett volna pandémia, annak kínai lefolyása hasonló lett volna a világ többi részéhez. Ugyan tudjuk, hogy nálunk hamisított, a tesztelések számától elvonatkoztatott pozitív teszteredményekből képezik a csúszóátlagokat, egyéb értelmetlen mutatókat. Melyeknek alapját a sohasem validált, és igen magas hamis pozitív eredményt felmutató PCR-tesztek képezik.

De jól eső érzés látni, hogy a járvány őshazája egészen más számokat tesz közzé, és ezeket senki nem meri nyíltan megkérdőjelezni. Pedig Kína is alkalmazza a PCR- és antigén teszteket. Inkább agyonhallgatják. Mert a labda rögtön visszapattanna: Hogy lehet ez???

És itt záródik a kör. Kínának elemi érdeke volt a hisztéria az állami ellenőrzés további kiépítésére. A pandémia nyugati szervezői elérték

  • a szabadságjogok korábban elképzelhetetlen mértékű megnyirbálását
  • az államadósság gigantikus megnövekedését
  • a gazdaság rombadöntését
  • a Great Reset – Nagy Újrakezdés bevezetését.
  • az egyének ellenőrzésének kínai típusú kiépítését.

Tehát, úgy a nyugati háttérhatalom, mint vörös Kína megtalálta számításait a pandémiával. Amiből pedig logikusan következik: megtervezték, megszervezték.

Ébresztő!

2021. március
Közzéteszi: Király József

 

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

Add a Comment
  1. Ez durva! Mi lesz még itt?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük